‘Ik ben in het hardloopwereldje ook wel bekend als Gaby-runs-the-world.’ Zegt Gaby een paar minuten nadat we samen over de finish zijn gelopen.
We hebben net samen de 15KM Zegerplasloop afgerond. Een serie hardloopwedstrijdjes die door onze atletiekclub georganiseerd worden.
Mijn plan was om deze 15KM gewoon als duurloop mee te nemen in mijn schema. Niet maximaal. Lekker ontspannen. Het kwam toevallig zo uit dat ik vrijwel vanaf het begin samen met Gaby liep. Zij probeert haar afstand weer een beetje op te bouwen na een heftige periode waarin het minder ging.
‘Hoe komt dat zo?’ Vraag ik.
‘Nou, ik heb een blogje en ben vrij actief op Instagram.’
‘Ha, wat grappig! Ik schrijf zelf ook.’
Het kan soms grappig zijn hoe toevalligheden in elkaar vallen. Twee hardlopers uit Alphen a/d Rijn die bloggen, het niet van elkaar weten en van begin tot eind een hardloopwedstrijdje samen lopen.
Ik vind het mooi.
Het opbouwen gaat Gaby trouwens vrij goed af. Ze kwam als tweede vrouw over de finish. Het vermelden waard. Neem hier een kijkje op haar blog.
Zilveren turfloop
De week voor de Zegerplasloop was het eerste wedstrijdje in het Zorg en Zekerheid circuit. In Mijdrecht rondde ik de 10EM (16,1 kilometer) af in 1:07:36.
Zeker niet ontevreden over. Ook hier ben ik niet echt maximaal gegaan en had ik zeker in het eerste deel van de race nog veel over. Mijn ademhaling kon ik bijna op duurloopfrequentie houden terwijl we toch ongeveer een tempo van 4:10/KM (14,4 km per uur) liepen. Een goed teken.
Over een jaar moet ditzelfde tempo mijn marathontempo zijn als ik onder de drie uur wil lopen.
Work needs to be done.
Hoe zit het met herstel?
Na mijn artikel over verborgen vermoeidheid bij hardlopers ontkom ik hier natuurlijk niet aan. Het Zorg en Zekerheid circuit bestaat uit 8 wedstrijden die vrij dicht achter elkaar zijn.
Relatief dan. Voor mij.
Normaal gesproken loop ik niet zo veel wedstrijdjes achter elkaar dus ga ik wel een extra oogje in het zeil houden om mijn herstel te monitoren. Op deze manier kan ik trainingen of wedstrijden schrappen als ik me niet helemaal goed voel.
Zeker omdat ik ook nog mijn trainingsvolume wil gaan opvoeren – van 4 naar 5 keer in de week looptraining – moet ik een beetje voorzichtig zijn.
Mijn top-3 waar ik nu extra op let:
Slaap. Ik mik op 8,5 tot 9 uur slaap per nacht. Hierbij voel ik me het beste. Dit betekent dat ik rond 21:30 wil slapen. Ik sta voor zessen op.
Warmte en kou. Minimaal 3 keer per week in de sauna gevolgd door minimaal 2 minuten koud douchen.
HRV. Ik meet elke ochtend mijn hartritmevariabiliteit en neem actie als deze uit balans is. Actie kan zijn: ademhalingsoefeningen, extra koude douche, meditatie of een training overslaan/aanpassen.
Even heel wat anders
Het gaat nogal eens mis bij mij met schoenen kopen. Vooral online. Vandaar dat ik sindsdien een strategie rondom schoenen hanteer: ga naar de winkel. Probeer zo veel mogelijk. Kies een model dat goed loopt en je nog minimaal 2 jaar kunt kopen.
Er is gewoon te veel fucking keuze op gebied van hardloopschoenen. Door dit op deze manier te doen kan ik als het oude paartje versleten is gewoon op internet nieuwe bestellen in dezelfde maat.
Ik zorg er wel altijd voor dat ik minimaal 2 verschillende type schoenen heb. Je voorkomt blessures als je af en toe wisselt. Ik heb schoenen voor baantrainingen/interval en voor langzamere trainingen zoals duurlopen.
Afijn. Mijn doorloop-schoentjes waren dus op en het model was niet meer te krijgen. Bovendien is mijn loop de laatste 2 jaar veranderd waardoor die schoen ook niet meer echt bij mijn loop paste.
In zo’n winkel probeer je dan een schoentje of 10 en kies je altijd de laatste. What’s new?