“Wat is de definitie van alcoholist eigenlijk?” Vraag ik me af terwijl ik naar de data zit te kijken die mijn ring de afgelopen weken verzameld heeft.
Mijn moeder had me gevraagd of ik mee wilde doen aan dry januari. Vier weken lang geen alcohol. Omdat ik altijd wel in ben voor een experimentje hoefde ik niet lang na te denken. Ik zie mezelf ook niet echt in de categorie die drank echt mist als het een maand niet mag. Easy call.
Maar deze verdomde cijfertjes schetsen een heel ander beeld.
Het herstel na mijn zwaardere intervaltrainingen lijkt een stuk sneller te gaan en meerdere waardes schieten uit naar de positieve kant. Al drie weken lang. What’s going on?!
De opzet van mijn onbedoelde ‘experiment’
Een voordeel van de lockdown is dat mijn laatste weken er grofweg identiek uitzien. Mijn trainingsvolume en intensiteit zijn door het gebrek aan wedstrijden min of meer gelijk. Het is vooral onderhouden met af en toe een goeie prikkel zoals een treshold-training of virtuele kortere wedstrijd over tien of vijftien kilometer.
Verder heb ik ook geen grote veranderingen gemaakt in mijn voedingspatroon of andere gewoontes zoals meditatie of yoga.
Ik kan geen andere oorzaken aanwijzen voor de verandering in mijn gezondheidscijfers. Geen andere, op de alcohol na.
Hoeveel alcohol drink ik normaal?
Één tot twee glazen per dag, zo’n vier tot vijf keer per week. Vooral witte wijn.
Op dagen dat ik ‘s avonds niet train is een glaasje wijn voor het eten bij ons een gewoonte. Het is een gezelligheidsmoment. We drinken eigenlijk nooit meer dan twee glazen alcohol per dag.
Daarom dacht ik dus ook dat het nauwelijks invloed zou hebben. Dat valt wel mee toch? Een glaasje of acht tot tien per week?
Wat meet ik en hoe?
Sinds een klein jaar houd ik alles bij met behulp van mijn Oura ring. Dit is een ring om mijn vinger die vooral in de nacht metingen verricht.

Hij meet onder andere:
- Rusthartslag
- Hartritmevariabiliteit
- Lichaamstemperatuur
- Ademhalingen per minuut
- Slaap (beweging en tijd)
- Beweging en stappen
Eerder schreef ik al dit artikel over hartritmevariabiliteit.
Je kunt elke parameter los bekijken of in een trendline zetten. Ook genereert de ring dagelijks een ‘readiness score’, een soort berekening van al het bovenstaande die dan een score van 0 tot 100 geeft.
Omdat de ring vooral in de nacht meet heb je – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een horloge overdag – altijd dezelfde omstandigheden waarin je meet.
Het ding is verrekte nauwkeurig en wordt nu in meerdere velden ingezet om Covid vroegtijdig te signaleren. Je lichaamstemperatuur stijgt in de vier dagen na een infectie met ongeveer een halve graad, voordat je symptomen krijgt.
https://blog.ouraring.com/how-oura-can-help-monitor-sickness/
Wat zijn mijn bevindingen?
Mijn readiness score dipt veel minder na zware trainingen. Normaal gesproken heb ik altijd lagere scores op de dag na een zware training. Dat lijkt deze maand ineens verdwenen te zijn en in vergelijking met november en december is mijn score met 9% gestegen. Deze week gemiddeld zelfs 89 waar het gemiddelde over de laatste twee maanden 83 is.
Hartritmevariabiliteit is gestegen met 10 ms in vergelijking met november/december. Dat is aanzienlijk (stijging van 20%) en duidt op een betere balans tussen het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel. Dit is vaak het eerste cijfer dat gaat zakken bij stress of overtraining.
Rusthartslag is gedaald met 4 tot 5 slagen in vergelijking met november/december. Dit lijkt niet veel maar een afwijking van meer dan 5 in je rusthartslag wordt als een vrij grote afwijking gezien. Een teken dat mijn lichaam de training nu veel makkelijker aan kan en sneller herstelt.
Het is nogmaals de moeite om te herhalen dat ik voor de rest niets noemenswaardigs heb aangepast. Ik slaap even lang. Werk evenveel. Eet hetzelfde en train zowat identiek.
Wat betekent dit?
Dat alcohol veel meer effect heeft op mijn lichaam dan ik zelf ooit dacht. Ik beschouwde mijzelf altijd als gematigde drinker. Dat zou ik nu niet meer zeggen met acht tot tien glazen per week, omdat het duidelijk een effect heeft.
Waarschijnlijk doet elke hardloper er goed aan om even een dag niet te drinken na de zwaarste training van de week of een wedstrijd. Je herstelt er, denk ik, sneller door.
Als herstel geen prioriteit heeft omdat je net een marathon achter de kiezen hebt en je wilt gewoon een pilsje… Proost!