Honderdeenentachtig is de hartslag waarop ik volgens de geleerden een halve marathon moet kunnen lopen. Ik vind het fijn om op hartslag te lopen en gebruik het vaak als een soort begrenzer, vooral bij duurlopen. Dan kom ik zelden boven de 155.
Mijn marathonhartslag ligt rond de 167. Hoe ik dat weet? Simpel. Er zijn tabellen gemaakt waar je je 10K tijd in geeft en die combineert met je lactaatdrempel. Ik heb ze uit het boek de marathonrevolutie van Stans van der Poel en Koen de Jong. Mijn ervaring is dat dit vrij accuraat werkt.
Als ik mijn hartslag vertaal naar het marathondoel van 3 uur dan betekent dit dat ik een tempo van 4:15/KM moet kunnen lopen op een hartslag van 167.
Dat betekent werk aan de winkel
Werk aan de winkel omdat de laatste 10K die ik liep nogal tegen viel. Onze atletiekclub had een klein corona-proof loopje georganiseerd en ik ging vol goede moed weg op een tempo van 3:50/KM met als doel zo rond of net onder de 40 minuten uit te komen. Mooi niet dus. Voor het 3 kilometerpunt moest ik de rest al laten gaan en liep ik alleen verder om uiteindelijk boven de 42 minuten binnen te komen. Mijn laatste wedstrijden voor de corona en blessure periode waren vooral wedstrijden over 16 kilometer waarbij ik de laatste 2 keer op 10 kilometer doorkwam onder de 40 minuten. Ik haalde tijdens de 10K mijn sub-3 marathontempo niet eens en mijn hartslag was veels te hoog.
Het werd me duidelijk dat ik de wedstrijden wel degelijk mis. Een wedstrijd is in feite gewoon een gigantische trainingsprikkel, een trainingsprikkel die ervoor zorgt dat je wel degelijk sneller wordt en meer tempo-hardheid krijgt. Omdat er nu geen wedstrijden zijn en ik dat effect wel enigzins wil simuleren heb ik besloten om zogenaamde ‘treshold-trainingen’ toe te voegen aan mijn schema.
Over schema’s gesproken
Ik loop nu op een schema van Rob Veer. Nadat ik zijn boek gelezen had en wat van zijn schema’s daaruit geprobeerd had merkte ik dat die goed voor mij werkte. Ik heb hem benaderd en hij heeft nu een schema op maat voor me gemaakt dat ik elke keer per 6 weken krijg. Ondanks ik mijn vorige marathon goed liep op het schema van onze trainer op de atletiekclub Ruud ben ik er wel voor om nieuwe dingen te proberen. Daarnaast zijn de baantrainingen van Ruud minstens 1 keer per week verwerkt in het schema van Rob.
Afgelopen woensdag stond er weer een treshold-training op mijn schema. 15 kilometer op halve-marathon hartslag. Dat is bij mij ongeveer 181 slagen per minuut. Ik kan me de hele dag verheugen op dit soort zware trainingen.
En wat een heerlijk training zeg. De hartslag zat precies in de goeie zone en ik kon het tweede deel harder lopen dan het eerste, wat altijd een goed teken is. Een tempo van 4:19/KM bij een hartslag van 181. Nog steeds een lange weg te gaan maar er is wel progressie. De treshold-training is voorlopig een blijvertje.
De enkel speelt weer op
Of nouja, eigenlijk de voet. En mijn vermoeden is dat het door een nog (te?) zwakke enkel komt. Ik had dit stukje al deels geschreven nadat ik bovenstaande training zo goed had gelopen maar ongeveer 24 uur later merkte ik een raar gevoel op in mijn voet dat daarna alleen maar erger is geworden. De zijkant van mijn rechtervoet (dezelfde kant die net hersteld is) begint nu ook blauw te worden en hardlopen gaat even niet. Ook wandelen doet vooralsnog pijn.
Het kan vreemd lopen. Niks gemerkt tijdens de training en de afstand kan het ook niet zijn. De week ervoor liep ik nog met gemak 21 kilometer. Ik heb tot nu toe de rest van mijn trainingen deze week over moeten slaan. Niet de gewenste situatie 2 maanden voor een marathon maar je moet het doen met wat je krijgt.