“Ik merk gewoon dat ik er nog absoluut geen lol uit haal…” hijg ik tegen de trainer na mijn laatste setje oefeningen. Die bestond uit het gooien van een grote bal vanuit squat positie tegen een muur, het vangen van de bal, dat 10 keer herhalen, om vervolgens twee keer heen en weer door een speedladder te gaan.
Sinds kort ben ik weer begonnen met krachttraining.
Haha alweer? Hoezo?
Tijdens mijn opleiding tot 8020 Endurance Coach was krachttraining een groot onderdeel. Ook duuratleten kunnen er dus niet meer omheen. Ik kan atleten moeilijk aanraden twee keer per week netjes een full-body workout te doen als ik dat zelf ook niet doe. Dat is één reden.
“Never trust a skinny cook” zeg maar.
De tweede reden is mijn leeftijd. Ik heb altijd gezegd dat ik met kracht zou beginnen als ik 35 zou worden. Waarom 35? 35 is de leeftijd waarop je in de hardloopwereld een oude lul begint te worden. Je valt vanaf dan in een nieuwe categorie, 35+, dus dat was makkelijk te onthouden.
Derde reden is een lang en vooral gezond leven. Studie na studie laat zien hoe belangrijk krachttraining is om lang gezond te blijven. Tijdens mijn opleiding las ik ook het boek Outlive waarin de auteur naast veel zone2 training ook een grote lans breekt voor krachttraining. Dus het doel is om er nu een gewoonte van te maken die ik de rest van mijn leven vol kan houden.
Dan mijn probleem. Het probleem waarmee ik ook begon.
Ik vind het gewoon echt niet leuk.
Dus probeer ik alle mentale judo trucjes erbij te pakken die ik ken om krachttraining tot een gewoonte te maken.
Ik plak krachttraining (als het even kan in mijn schema) vast aan mijn hardlooptrainingen. Die trainingen gaan al veel op routine en vaste tijdstippen. Na jaren trainen is dat er helemaal ingesleten. Het ‘stacken’ van routines zorgt ervoor dat je ze langer volhoudt.
Ik investeer er geld en tijd in. Een personal trainer is niet goedkoop. Op die manier hoop ik de ‘sunken cost bias’ in mijn voordeel te gebruiken. Het voelt zonde aan als ik al dat geld erin geïnvesteerd heb om er na 2 maanden weer mee op te houden, toch?
Daarnaast heb ik een abonnement genomen bij een gewone sportschool. Om daar oefeningen te doen die ik ook makkelijk thuis kan doen. Maar thuis doen is het probleem. Thuis is er afleiding. YouTube, Zwift of met de hond lopen. Die sportschool hoop ik te koppelen aan mijn gewenste gedrag, de krachttraining. Hetzelfde principe als altijd werken aan je bureau, of altijd lezen in je leesstoel. Gedrag is makkelijker vol te houden en te herhalen als het gekoppeld is aan een bepaalde omgeving.
Beloning. Werkt ook goed. Uiteindelijk zijn we allemaal dieren die dingen doen omdat we bepaalde stofjes in onze hersenen fijn vinden. Dus beloon ik mezelf als ik klaar ben. Vaak met een proteïne shake met aardbeien smaak en een banaan. En een espresso.
Ook verdiep ik me momenteel extreem in krachttraining voor duuratleten. Ik heb een TrainingPeaks-bibliotheek met meer dan 500 samengestelde oefeningen en een stapel boeken naast me liggen waar je U tegen zegt. Ik weet namelijk van mezelf dat ik onderwerpen leuker ga vinden als ik er meer verstand van krijg, wat de kans op een blijvende gewoonte weer verhoogt.
Je kunt dit lezen en denken: “Jeetje Ray, waarom ga je niet gewoon twee keer per week naar de sportschool en stel je je niet zo aan?” Ja ja, ik weet het. Dat heb ik al 1236 keer geprobeerd en dat is hopeloos mislukt. Wat andere mensen met afvallen of stoppen met roken hebben, heb ik met krachttraining.
Dus bij deze, poging 1237, met mentale judo-trucjes.