Op moment van schrijven bevind ik me in Chicago. Een weekje op bezoek bij mijn ouders die hier sinds kort wonen.
Het tijdsverschil tussen Amsterdam en Chicago is 7 uur en ze zeggen dat je lichaam elke dag 1 uur tijdsverschil kan compenseren. Pas dan zijn al je interne klokken aangepast naar de nieuwe tijdszone.
Dit kan beter en makkelijker.
Inhoud
- #1: Vast tijdens je gehele reis
- #2: Eet een goede maaltijd op het eerstvolgende eetmoment op je nieuwe locatie
- #3: Aard jezelf zo snel mogelijk nadat je geland bent
- #4: Koel je lichaam af voordat je gaat slapen
- #5: Overweeg een melatonine supplement
- #6: Doe dit niet als je midden in de nacht toch wakker wordt:
- En dan?
Met wat biohacks en aanpassingen in mijn gedrag ben ik gemiddeld in 2 dagen helemaal van mijn jetlag af. In het begin was ik vrij sceptisch over sommige van deze tips maar nu ik ze zelf meerdere keren met succes heb gebruikt wil ik ze toch delen.
Het is immers zonde als je tijdens een etentje met je ouders constant zit te knikkebollen boven je bloemkool.
Klaar voor? Gaan we dan.
#1: Vast tijdens je gehele reis
Stop met eten op het moment dat je op het vliegveld aankomt.
Zelfs het zakje met gezoute nootjes dat ze nog steeds elke vlucht uitdelen kun je gerust skippen. Je lichaam gebruikt meerdere interne klokken om zijn dag en nachtritme te bepalen, eten is hier 1
van.
Heb je gelijk geen reden meer om te klagen over slecht vliegtuigeten. You’re welcome!
Door te vasten begin je onderweg alvast met het resetten van je interne klok. Als je blijft dooreten op momenten dat het eigenlijk niet hoeft ontneem je je lichaam de kans om de klok aan te passen.
Stop met eten.
Ja. Je kunt af en toe wat honger hebben. Totally worth it.
#2: Eet een goede maaltijd op het eerstvolgende eetmoment op je nieuwe locatie
Mijn vlucht naar Chicago vertok om 11:00. Thuis heb ik nog ontbeten rond een uur of 7 en daarna heb ik niet meer gegeten. Na een vlucht van ongeveer 9 uur kwam ik rond 13:00 aan in Chicago. Uiteindelijk waren we rond 3 uur bij het appartement van mijn ouders. Dit betekent dat ik wacht met eten tot het eerstvolgende eetmoment, avondeten.
Al met al heb ik dan zo’n 19 uur gevast voordat ik weer eet.
Zorg er voor dat het een goede maaltijd is met voldoende eiwitten, groenten en vet. In mijn geval was het een rib-eye steak met groene apserges, spruiten en olijfolie.
Vooral de eiwitten zijn belangrijk. Eiwitten zijn de basis voor melatonine productie. Melatonine geeft je lichaam het signaal dat het bedtijd wordt.
#3: Aard jezelf zo snel mogelijk nadat je geland bent
Dit was voor mij 1 van die tips waar ik nogal sceptisch over was.
En terecht.
Het idee is dat je tijdens het vliegen positieve energie opbouwt in de cellen van je lichaam. Deze positieve lading zou zorgen voor hogere ontstekingswaarden en 1 van de redenen zijn dat je je soms zo verrot kunt voelen na lange vluchten.
Omdat de aarde zelf licht negatief geaard is kun je jezelf “ontaarden” door met je blote voeten op het gras of zand te staan.
Yup I know. Het klinkt vrij ver gezocht.
Ik heb het zelf geprobeerd door na het landen in Chicago gelijk even naar het strand te lopen om even een minuut of wat door de branding te lopen. Ik voelde me in ieder geval een stukje frisser.
In het ergste geval is het onzin. Veel studies en bewijzen ontbreken immers nog. In dat geval heb je even 10 minuten rust en wat natuur.
Voor mij lijkt het wel iets te doen. Het proberen waard dus.
#4: Koel je lichaam af voordat je gaat slapen
Bij mensen met een goed dag-en-nachtritme gebeurd dit elke avond vanzelf.
Je lichaamstemperatuur piekt rond 17:00 en daarna neemt deze geleidelijk af. Het is weer een signaal dat je lichaam zich aan het klaarmaken is voor de avond en nacht.
Ook dit signaal kun je weer in de goede richting duwen door zo’n twee uur voordat je naar bed wil je lichaam af toe koelen.
Het makkelijkst is een koude douche. Minimaal 2 minuten. Zwemmen in een koude zee of meer is ook prima.
Ik gebruik dit “trucje” meerdere malen per week als ik echt een goede nacht slaap wil hebben, ook als ik geen jetlag heb. Vooral na avondtrainingen of op drukke dagen is het mijn #1 slaaphack.
#5: Overweeg een melatonine supplement
Een andere manier om je melatonine-productie weer op gang te helpen is door het als supplement in te nemen.
Meestal doe ik dit alleen de eerste nacht in een nieuwe tijdzone en ook dan alleen als het echt nodig is.
Melatonine is vrij veilig om te gebruiken, maar gebruikt het niet te lang. Het heeft ongetwijfeld weer invloed op andere processen en hormonen in je lichaam. Ik gebruikt het maximaal 2 dagen achter elkaar.
Melatonine is in Nederland te koop als supplement. Je vindt het gewoon bij de drogist. Zelf gebruik ik deze:
#6: Doe dit niet als je midden in de nacht toch wakker wordt:
Ondanks al deze pro-tips is het toch mogelijk dat je midden in de nacht wakker wordt. Er zijn een paar dingen die je dan beter niet kunt doen.
Je telefoon of laptop erbij pakken
Het blauwe licht van je schermen dempt de melatonine productie. Hierdoor kun je blijven rommelen met je dag-en-nachtritme. Wacht met schermen tot de tijd waarop je normaal gesproken wilt wakker worden.
Die foto van je tante haar lunch kan best wachten totdat het licht is.
Eten of koffie drinken
Het is verleidelijk. Ik snap het.
Als je dan toch wakker bent kun je net zo goed al een crackertje eten of een koffietje maken. Als je zo snel mogelijk van je jetlag af wilt zijn, doe het dan niet.
Je stofwisseling krijgt signalen op momenten van de dag dat het eigenlijk niet hoort. Hierdoor zal je aanpassing aan de nieuwe tijdzone veel langer duren.
Zelfs als je wakker bent kun je je lichaam het beste blijven behandelen alsof het nacht is.
En dan?
Gebruik je nieuwe extra tijd goed.
Ik ben op zaterdag in Chicago aangekomen en ben zondagavond naar een honkbalwedstrijd gegaan. Door deze dingen toe te passen heb ik 0 last gehad van een jetlag. Dit realiseerde ik me de volgende dag pas. Ik had er niet eens bij stilgestaan.
Geniet van de extra tijd met je familie of kennissen. Of zakenpartners for all I care. Life’s short.