Het ziet er altijd cool uit in een film. Als een whizkid binnen 30 seconden het hele FBI-systeem gehackt heeft en vervolgens heel voldaan roept: ‘We’re in.’
Binnen no-time rammen ze in zo’n film door hele lappen code heen.
In werkelijkheid loop je een half uur te hannesen omdat je ergens een dubbele punt vergeten bent.
Ik weet dit omdat ik ooit al een halve poging gedaan heb om programmeren onder de knie te krijgen. Het is me dus niet helemaal nieuw, maar veel verder dan een stukje code iets uit laten printen ben ik niet echt gekomen.
Wat wil ik precies gaan leren?
De programmeertaal Python.
Ik kies voor Python omdat de kans groot is dat ik dit op professioneel vlak nog kan gebruiken. De meeste control-systemen die wij op dit moment inzetten bij onze klanten om vergaderkamers te bedienen gebruiken Python voor hun aansturing.
Hoe ga ik het leren?
Het boek Learn Python 3 the hard way.
In mijn onderzoek op internet kwam dit boek telkens weer naar voren. Vanaf het begin moet je zelf al je code typen en mag je geen hulpmiddelen gebruiken. Op deze manier overleer je bepaalde aspecten (zoals het typen van de syntax) maar wordt je hier dus ook heel erg bekend mee.
Het boek bestaat uit ongeveer 60 opdrachten die je moet maken. Om op schema te blijven moet ik er ongeveer 2 per dag maken. In het begin zal het wat sneller gaan omdat de opdrachten dan nog vrij makkelijk zijn. Dit geeft me hopelijk wat meer tijd op het einde voor de wat moeilijkere opdrachten.
Er zijn ook veel online opties om Python te leren en het kan zijn dat ik in de loop van het project hier iets van mee pak als dat zo uitkomt of als ik het nodig blijk te hebben. Coderbyte en codeacademy zijn opties.
De leraar leert het meest
Omdat je iets pas echt goed begrijpt als je het ook zelf duidelijk uit kunt leggen ga ik op mijn blog een wekelijkse update plaatsen.
Het zal vooral een samenvatting zijn van de dingen die ik geleerd heb. Maar omdat de meeste mensen niet zo veel met programmeren hebben zal ik ook proberen af en toe wat dieper in te gaan op hoe ik leer.
Anders wordt het wel taaie kost.
Wanneer is het project geslaagd?
Als ik zelf een tempocalculator kan maken die hardlooptijden om kan rekenen. Mag in een app of op een website.
Hardlopers gebruiken meestal een temposnelheid om aan te geven hoe hard ze gelopen hebben. Bijvoorbeeld 5:00/KM. Dit betekent dat je vijf minuten over één kilometer doet. Deze temposnelheid is vrij lastig terug te rekenen naar KM/u of naar een 400-meter tijd. Hiervoor wil ik een calculator maken.
Waarom? Die bestaan toch al lang?
Klopt. Maar dat doet er niet toe.
Ik zou er ook voor kunnen kiezen om het project gewoon af te noemen als het boek uit is. Stuk makkelijker. Maar wel minder motiverend denk ik.
Zo’n calculator is iets bruikbaars dat direct toepasbaar is. Ik hoop dat dit het wat leuker maakt om naar het eind van het boek toe te werken.