How to Fail at Almost Everything and Still Win Big – Scott Adams
Die titel sprak mij wel aan. Falen is iets dat mij over het algemeen wel aardig lukt. Ik ga hier mijn drie laatste mislukkingen met jou delen. Omdat het leuk is (voor jou) en omdat ik denk dat je er meer succes kunt hebben als je anders naar falen gaat kijken.
Een paar persoonlijke (mislukte?) voorbeelden
Zo heb ik ooit een heel webshop platform gebouwd voor een hobbyproject van mijn vrouw. Ze is heel goed in het vlechten van haar en we hadden bedacht dat ze instructie-filmpjes kon maken waarin ze alles haarfijn zou uitleggen. Mensen zouden deze filmpjes dan wel tegen betaling willen aanschaffen dachten wij.
Ik had videobewerkingssoftware en verlichting gekocht om de filmpjes er echt professioneel uit te laten zien. Het is zonde om dit soort ondernemingen half aan te pakken en omdat er al zoveel gratis content rondom dit onderwerp op het net te vinden is dacht ik dat uitzonderlijke kwaliteit de koper zou bewegen om zijn portemonnee te trekken.
Dit blog is geïnspireerd door onderstaand boek:
Mijn vrouw had op Instagram al een flinke achterban opgebouwd. Daarnaast werd ze heel vaak door bekende gevraagd hoe ze het toch elke keer voor elkaar kreeg, dat lastige gedoe met al dat haar. “Nog even geduld…” was dan haar reactie, “binnenkort kun je het allemaal kopen op mijn site.” Mensen konden niet wachten!
Alle ingrediënten voor succes waren aanwezig en na een half jaar hadden we dan ook precies 0 filmpjes verkocht.
Pijnlijk.
Of die keer dat ik Python wilde leren programmeren. Ik kwam er alleen te laat achter dat ik er geen praktisch nut voor had en daardoor had ik zo goed als geen motivatie.
Rookie mistake.
Tekencursussen, nog zoiets.
Ik heb er ondertussen al drie gekocht en nul afgemaakt. Een deel van mij vind het geweldig als ik goed kan tekenen maar ook hier vind ik nooit de motivatie om het af te maken. Waarschijnlijk weer door gebrek aan praktisch nut. Mijn rationele zelf wint vaak in dit soort gevallen. “Waarom nu leren tekenen als ik het straks nooit meer gebruik?”
Waarom vertel ik dit?
Omdat falen bij mij, net zoals bij Scott Adams, onderdeel is van een systeem. Ik heb er vrede mee dat 80% van de dingen die ik probeer, faalt.
Geen probleem.
Het zijn allemaal kleine projectjes die een minimale investering vragen om op te starten terwijl de potentie groot is.
Als de webshop van mijn vrouw wel was gaan lopen dan had het ons niet heel veel meer tijd en geld gekost dan het nu gedaan heeft.
Tijdens mijn cursus programmeren had ik er achter kunnen komen dat ik het echt fantastisch vind om te doen en dat ik er misschien wel mijn werk van had willen maken.
Dit blog en mijn podcast zijn ook probeersels. Schrijven vind ik leuk, just for the fun of it. Ik vind het leuk genoeg om te doen zonder daar iets voor terug te krijgen. Een gevoel dat ik bij het programmeren niet krijg. Maar deze realisatie kun je alleen krijgen als je het daadwerkelijk ook probeert.
Het systeem is dan om dingen te blijven proberen totdat je iets vind dat je leuk vind om vervolgens daar je tijd mee te vullen. Als het je energie geeft, zit je goed.
Falen zorg voor succes
Je helpt jezelf als je de manier veranderd waarop je naar falen kijkt. Elke keer als iets niet lukt heb je een manier gevonden waarop iets voor jou niet werkt. Dat is een goed iets.
Een tweede positief punt is dat je door dingen daadwerkelijk te doen (in plaats van er alleen over te dagdromen) je een gigantische skillset opbouwt.
Door al mijn gerommel met blogs en webshops beheers ik WordPress beter dan 95% van de Nederlanders.
Ik faalde pas halverwege in mijn Python programmeer cursus waardoor ik de basis commando’s van PowerShell en Python gewoon onder de knie heb.
Het schrijven op dit blog heeft mijn zakelijke communicatie verbeterd, heeft me geleerd stelling te nemen en welke website styling mensen fijn vinden tijdens het lezen.
Je bouwt een skillset op die je qua praktisch nut moeilijk kunt overschatten. Zelfs als continu blijft falen. Alleen al bovenstaande drie punten kunnen je een voordeel opleveren bij een sollicitatie waar je met twintig anderen op de stapel ligt.
Ik vind dit nog steeds een ware openbaring.
Probeer iets nieuws.
Doe het op een andere manier.
Combineer dingen.
In het ergste geval mislukt het. Het zou niet de eerste keer zijn.