Aankomende Zondag staat de halve marathon van Leiden op planning en ik kijk hier erg naar uit, dat heeft met een paar dingen te maken:
- Ik vind het een van de meest gezellige hardloopevenementen die ik tot nu toe gelopen heb
- Het wordt mooi weer (tot nu toe dan)
- Er lopen veel hardlopers uit mijn trainingsgroep van de atletiekvereniging
- We gaan daarna bij McDonald’s eten
Een collega van mij schrok zich pas helemaal rot toen hij hoorde dat ik wel eens patat eet met een snack of langs ga bij de Mc Donald’s.
“Jij, die altijd zo met eten, sporten en gezonde dingen bezig is werkt dan patat met 2 snacks weg?!”
“Ja, klopt.”
Ik denk dat er niets mis is als je dit een paar keer per jaar bewust doet. Er zijn waarschijnlijk duizenden dingen die ik beter kan eten, zeker na een halve marathon, maar met een leuke groep mensen de dag afsluiten met een happy meal en een big mac is mij ook wat waard.
Training
Nadat het marathonschema was afgelopen zijn we met zijn allen verder gegaan met het halve-marathonschema dat loopt tot aan Leiden aankomende Zondag. Ik heb de laatste weken eigenlijk netjes het schema afgewerkt zonder al te veel bijzonderheden. Wel wat last van spierpijn in mijn kuiten, waarschijnlijk door mijn nieuwe schoenen maar dit is nu ook weer bijna over. Er is één ding dat mij de laatste tijd meer opviel; ik haalde geen anaeroob training-effect meer op mijn Garmin software.
Trainingstempo
Nu kun je een vrij lange discussie hebben of je deze statistieken überhaupt wel kunt en moet gebruiken, of ze wel betrouwbaar zijn, enzovoort. Ik denk dat je in combinatie met je eigen gevoel tijdens trainingen sommige goed kunt gebruiken als je ze op de juiste manier interpreteert. Zelf loop ik ook altijd met een borstband om hartslag accuraat te meten, bij een polsmeting vind ik de foutmarge te groot. Neem het aeroob/anaeroob training-effect als voorbeeld.
Je training-effect wordt berekend op basis van hartslag, EPOC, tijd in hartslagzone, max HR en VO2max. Simpel gezegd laat het op een schaal van 0 tot 5 (0 = geen effect, 5 = overreaching) zien in hoeverre je deze 2 systemen getraind of verbeterd hebt.
Het viel mij op dat ik de laatste tijd geen training-effect meer had van mijn anaerobe stelsel tijdens intervaltrainingen. Ook voelde mijn 100% tempo (4:10/KM) net iets te comfortabel aan. Blijkbaar is er dus iets verschoven in mijn hartslagzones waardoor ik op het tempo van 4:10/KM en net iets harder niet meer in mijn anaerobe zone terecht kom. Dit is op zich natuurlijk een prima teken, een teken dat ik sneller word. Dit is het effect van goede training.
Het betekent ook dat ik mijn 100% tempo moet opschuiven, ik wil immers wel iets van een anaeroob effect hebben tijdens een intervaltraining om progressie te blijven maken. Ik heb dit een paar keer geprobeerd door mijn 100% tempo te verhogen naar 4:00/KM en ik kom nu weer in mijn anaerobe zone terecht, mijn lichaam krijgt weer de juiste trainingsprikkel tijdens intervaltrainingen.
Wel handig om te onthouden; een enkele keer geen training-effect kan altijd voorkomen, ik denk dat er best nog wel iets van een foutmarge zit in deze manier van inspanning meten. Echter, ik zag geen effect meer over meerdere weken en trainingen waardoor eventuele andere omstandigheden uitgesloten worden. Houd hier rekening mee als je je tempo’s wil gaan aanpassen.
Randzaken
De Spring Energy gels waar ik in mijn vorige Running Diary over schreef heb ik geprobeerd tijdens lange duurlopen, en met succes. De smaak is prima, net als de ingrediënten en ik heb echt totaal geen last gehad van maag of darmen. Het lijkt er voor nu op dat ze inderdaad doen wat ze beloven; goede voeding zonder een overload aan suikers en mega bloedsuiker rollercoasters. Ik heb zowel Canaberry als Long Haul geprobeerd.
De nieuw pantoffels lopen als een zonnetje. Ik had na de eerste trainingen dus wel wat spierpijn in mijn kuiten, waarschijnlijk doordat ik net iets meer op mijn voorvoet land maar dit is grotendeels ook alweer weggetrokken. So far, so good.
Het herstelloopje/kleine duurtraining die ik op vrijdag loop probeer ik gelijk in de ochtend voor het ontbijt te doen. De laatste paar trainingen is het dan alweer licht (rond 6:00/6:30). Hier word ik blij van, vind ik leuk om te melden.
Vanavond ga ik voor het eerst een Strava segmentje aanvallen. Ik ga uiteraard nog niet zeggen welke want ik wil mijn kroontje toch wel even een dag houden.
Volgende week mijn verhaal over de halve marathon van leiden, stay tuned.