Mijn begin met meditatie
Een maatstaaf die ik eigenlijk voor alle nieuwe technieken, supplementen en routines in mijn leven gebruik is dat ik zelf een noemenswaardig verschil moet merken als ik het toepas, dit is bij meditatie zeker het geval.
Inhoud
Zelf ben ik begonnen met mediteren nadat ik een stukje op tv zag over hoe mindfulness werd toegepast op een groep soldaten. Deze soldaten waren opgesplitst in twee groepen, één controlegroep die niet mediteerde en één groep die dagelijks een x aantal minuten moest mediteren voor een aantal weken. Het verschil tussen twee groepen werd duidelijk zichtbaar. De meditatie-groep was in staat om veel betere beslissingen te nemen op momenten van hoge stres, ook kwam uit deze studie naar voren dat er in de meditatie-groep veel minder PTSD (post traumatic stress disorder) voorkwam.
Omdat het mij als een ware superskill in de oren klonk downloadde ik mijn eerste meditatie-app, Headspace. Eentje die ik tot op de dag van vandaag nog steeds gebruik.
Kijk onderaan dit artikel om te zien welke apps ik nog meer gebruik en aanraad.
Waking up
Elke ochtend werkte ik netjes mijn meditatie af. Headspace heeft een mooie beginner-serie welke je leert mediteren, deze duurt ongeveer een maand. Meestal heb je na zo’n begin periode dat een nieuwe gewoonte wat afzwakt of dat je er totaal de brui aan geeft, maar dit moment kwam bij mij niet. Ik bleef elke ochtend terugkeren naar mijn meditatie-momentje en had mijn sessies ondertussen uitgebreid naar zo’n 15 tot 20 minuten. Ik kon zelf nog niet echt verklaren waarom ik het zo fijn vond maar mijn onderbewustzijn vond het waarschijnlijk de moeite waard.
Via de podcast van Tim Ferriss stuitte ik op het boek Waking up van Sam Harris en ben ik beter gaan begrijpen waarom mediteren zo goed voor mij werkt. Het helpt enorm dat Harris sceptisch van aard is en een wetenschappelijke achtergrond heeft, hierdoor blijft je een hoop zweverigheid die je wel eens rondom meditatie tegen kunt komen bespaard.
Onderstaand stukje is mijn eigen vertaling van een stukje les zoals deze in de Waking up meditatie app van Sam Harris staat. Er staan ook eigen gedachten doorheen geschreven zodat ik het zelf beter begrijp.
De logica achter meditatie
We spenderen onze tijd op deze aardbol het grootste deel met uitvogelen hoe we eigenlijk moeten leven. Als je geluk hebt zul je ontdekken dat je min of meer kunt leven op de manier zoals jij wilt. Waarom dan mediteren? Omdat de kwaliteit van je mentale gesteldheid de kwaliteit van je leven bepaalt en meditatie de ideale tool is om hier inzicht in te krijgen.
Geluk en lijden, hoe extreem dan ook, zijn mentale gebeurtenissen.
Dit feit zorgt voor heel veel mogelijkheden om het beste te maken van slechte situaties. Je zult zien dat het veranderen van je reactie op een slechte gebeurtenis vaak net zo goed is als het veranderen van de gebeurtenis zelf. Natuurlijk kun je ook proberen om de wereld te veranderen, je kunt proberen om iedereen zich te laten gedragen op de manier zoals jij dat wilt, je kunt proberen om nooit ziek te worden. Maar probeer zo veel als je wilt, de bronnen van stres, teleurstelling, verlegenheid en twijfel zullen altijd blijven.
Gelukkig zijn er ook andere opties. Je kunt beter op je eigen mentale gesteldheid gaan letten en ervoor kiezen om anders te reageren op gebeurtenissen die alleen maar een vorm van lijden zijn voor jezelf en anderen. Er gebeuren dingen in je hoofd die je simpelweg niet waarneemt als je constant in gedachte verzonken bent. Een voorbeeld; De woede die je gisteren of vorig jaar voelde, is er nu niet meer, het is simpelweg verdwenen. Dit is een absolute waarheid over je eigen brein en het kan heel bevrijdend zijn als je dit echt goed begrijpt.
Als je namelijk echt aandacht besteedt aan een gevoel als woede op het moment dat het opkomt, in plaats van 1000 redenen te verzinnen waarom je het grootste recht hebt om woedend te zijn, dan wordt het echt onmogelijk om langer dan een paar momenten woedend te zijn.
Het verschil tussen een paar momenten en uren is gigantisch, zowel voor jezelf als ook voor de mensen om je heen. Vraag maar aan mijn vrouw. Ik had de neiging om bij de kleinste akkefietjes 3 dagen stink-chagrijnig te zijn, maar dan ook echt amper-spreken-stink-chagrijnig.
Ik zeg ook niet dat je door meditatie nooit meer boos of chagrijnig zult worden of dat externe omstandigheden totaal geen invloed hebben, maar het is je eigen mentale gesteldheid en niet de omstandigheden die de kwaliteit van je leven bepalen. Sommige mensen zijn best tevreden terwijl ze niks hebben en in echt gevaar verkeren, terwijl anderen zich werkelijk waardeloos voelen ondanks dat ze alle geluk van de wereld hebben.
“The unexamend life is not worth living.” – Plato
Voordelen van meditatie
Er zijn al werkelijk duizenden studies gedaan naar de voordelen van (dagelijkse) meditatie en als je al deze voordelen in 1 pil zou kunnen verpakken geloof ik dat het een van de meest voorgeschreven medicijnen zou zijn. Speciaal voor de mensen die net als ik van lijstjes houden, bij deze:
- Meditatie helpt tegen angst en depressie
- Meditatie verbetert concentratie
- Meditatie beschermt het lichaam tegen fysieke stres en ziekte
- Meditatie remt veroudering af
- Meditatie verbetert je humeur
- Meditatie verbetert de kwaliteit van je leven
- Meditatie vermindert bloeddruk
- Meditatie helpt je hart fit houden
- Meditatie verlaagt de ontstekingswaarden in je lichaam
- Meditatie helpt tegen mentale stres
- Meditatie verbetert mentale prestaties
- Meditatie zorgt voor emotionele balans
- Meditatie helpt bij het omgaan met fysieke pijn
- Meditatie verhoogt melatonine productie (en zorgt dus voor betere slaap)
Zo, nu is er niets meer dat je nog tegen kan houden om het zelf een keer te proberen.
Bronnen, apps en tips
Apps
Tips
- Begin met geleide meditatie, het is fijn om een structuur te hebben waaraan je je kunt houden.
- Streef er niet naar om totale stilte in je hoofd te krijgen, dit gaat niet lukken. Gedachtes en gevoelens zullen altijd op blijven komen, het doel is om anders om te gaan met deze gevoelens en gedachten.
- Begin klein. Vijf minuten per dag is een prima start. Het moet nooit als te veel gaan voelen.
- Je hoeft geen gekke ninja poses aan te nemen of met je benen over elkaar op de grond te zitten. Gewoon rechtop in een stoel of op je bed is prima, als je maar comfortabel zit.
- De voordelen van meditatie zijn cumulatief, dit betekent dat ze groter worden naarmate je het langer doet. Mijn aanraden zou dan ook zijn om het voor minimaal twee weken dagelijks te proberen, liefst een maand.