52 inzichten die je kunnen helpen om anders naar de wereld te kijken en beter te leven, in hapklare stukjes van een paar bladzijden. Daar hou ik van.
Ik kwam dit boek tegen op de uitverkooptafel van de plaatselijke boekhandel. Het is altijd extra leuk als je dan positief door een boek verrast wordt.
Dobelli gebruikt vooral wijsheden uit het stoïcisme en de investeringswereld wat zorgt voor een leuke combinatie aan ideeën. Ik deel hier mijn 3 takeaways uit dit boek.
De gelofte. Inflexibiliteit als strategie
Een oud begrip voor niet te verbreken beloftes. Zo omschrijft Dobelli de gelofte. Ik ben van mening dat inflexibiliteit op sommige punten in je leven essentieel is en ik schreef er eerder al dit artikel over.
Een gelofte is niet rationeel en maakt je op bepaalde punten radical inflexibel.
Als voorbeeld gebruikt Dobelli de CEO van een groot bedrijf die hij een paar keer per jaar ontmoet. Het viel hem op dat deze man nooit een toetje nam. Nooit, gewoon uit principe.
Waarom zou je zo star zijn? Waarom laat je het niet afhangen van je gewicht of van hoeveel je al gegeten hebt? Of bekijk het gewoon per situatie. Dobelli raadt je aan om dit vooral niet te doen.
Maak het een principe kwestie.
Ten eerste omdat je keuzes slechter worden naarmate de dag langer wordt, dit heet decision fatigue. Aan het einde van een lange dag is het veel lastiger om nee te zeggen tegen dat toetje door alle keuzes die je al hebt moeten maken die dag. De verleiding is te groot. Als je uit principe al nooit toetjes eet dan is de keuze al gemaakt.
Ten tweede zorgt het voor een onbuigzame reputatie. Dobelli zegt:
De tweede reden waarom inflexibiliteit zo waardevol is, heeft te maken met reputatie. Door op bepaalde gebieden consistent onbuigzaam te zijn, maak je duidelijk waar je staat en waarover er niet met je te onderhandelen valt.
Rolf Dobelli – De kunst van goed leven
Welke geloftes kunnen jou helpen om je doelen te bereiken of je leven makkelijker te maken?
Een paar van mijn geloftes:
- Never miss twice. Dit pas ik vooral toe op dagelijkse gewoontes zoals sport, meditatie of ademhalingsoefeningen. Ik mag gerust een training over slaan als ik een keer geen zin heb, maar nooit twee.
- Eet geen gefrituurd eten
Fuck you-geld
Een stukje over goed leven kan niet zonder geld.
Hoe meer geld je hebt hoe minder nut het heeft. Afnemend grensnut noemen ze dat. Met andere woorden: zijn je basisbehoeften bevredigd? Dan heeft nog meer geld minder invloed op je geluk dan het geld waarmee je je basisbehoeften voorziet.
De meeste mensen maakt het geen reet uit en willen gewoon vooral veel geld (miljoentje of zo) omdat ze dan denken dat hun problemen verdampen. Naast het feit dat dit niet waar is is er een makkelijkere manier om gelukkig te worden zonder dat je er een miljoen voor nodig hebt: fuck you-geld.
Fuck you-geld is een buffer die je in staat stelt om op ieder moment je baan op te zeggen zonder dat je hierdoor gelijk in de financiële problemen komt.
Dat kan bijvoorbeeld spaargeld van een jaarsalaris zijn. Fuck you-geld is vrijheid. En nog belangrijker dan de materiële onafhankelijkheid: fuck you-geld stelt je in staat objectief te kijken en te denken. Als je je fuck you-geld nog niet bijeen gespaard hebt, zorg er dan voor dat je je vaste lasten laag houdt. Hoe lager je kosten, hoe sneller je het bij elkaar hebt. Sowieso is het het mooiste als je geld hebt en er nauwelijks iets van nodig hebt.
Rolf Dobelli – De kunst van goed leven
Nog wat tips over omgaan met geld:
- Geld vermeerderd zich niet als je er aan denkt
- Vergelijk jezelf niet met rijkere mensen. Wil je jezelf toch vergelijken doe dit dan met mensen die het minder hebben dan jij.
- Leef bescheiden. Een jacht kopen als je wel een miljoen hebt is niet moeilijk, dat kan iedereen met dat geld. Het geld hebben en het jacht niet kopen, dat is pas indrukwekkend.
Het is ook goed om in gedachten te houden dat geld relatief werkt en niet absoluut. Ik zal mezelf hiervoor als voorbeeld nemen. Wij wonen op dit moment in een appartement dat we makkelijk kunnen betalen en er zijn genoeg directe buren die een stuk minder verdienen dan wij. Er is onderzocht dat mochten wij verhuizen naar een buurt met duurdere huizen waar de directe buren meer dan ons verdienen, wijzelf ongelukkiger worden. Dit zit in de menselijke aard, je vergelijkt jezelf altijd met de mensen om je heen. Gebruik dit in je voordeel om bescheiden te leven.
Mentaal catastrofenwerk. Waarom je niet verantwoordelijk bent voor de toestand in de wereld
Er dobberen op dit moment waarschijnlijk vluchtingen in een rubberbootje op de middellandse zee. Op de vlucht voor oorlog. Nu tijdens de corona-crisis zijn er talloze kinderen al drie weken thuis die ten prooi vallen aan huiselijk geweld en wij hebben het hier over een goed leven. Hoe gaat dat samen?
Onrechtvaardigheid en leed doet ons iets maar als we ons alles gaan aantrekken heb je ook geen leven meer. Volgens Dobelli hebben we werktuigen nodig om hierin het evenwicht te vinden. Hij geeft hiervoor vijf adviezen.
- Beperk nieuws drastisch. Je hebt een bepaalde plicht om goed geïnformeerd te blijven, zeker in tijden van crisis, maar er is een verschil tussen geïnformeerd blijven en compulsief elke 15 minuten de nieuwsfeed op je telefoon vernieuwen. Dat laatste is volgens Dobbelli niet meer dan voyeurisme. Heb je echt interesse in een onderwerp, lees er dan een boek over.
- Wil je helpen? Geef dan geld, uitsluitend geld. Ga niet als een of andere superheld naar de andere kant van de wereld om een waterput te bouwen. Geef je geld aan lokale hulpinstanties. Zij kunnen dit waarschijnlijk een stuk effectiever en je steunt zo de lokale arbeid.
- Je kunt zelf waarschijnlijk niet veel doen. Als je geen Mark Rutte of Willem Alexander heet zal je invloed heel beperkt zijn, zeker als het om een groot – misschien zelfs mondiaal – probleem gaat. Daarnaast zijn de meeste grote problemen zoals oorlogen veel complexer dan iedereen denkt.
- Er is waarschijnlijk oneindig veel kwaad. Grote kans dat er meerdere bewoonbare planeten zijn. Waar ook kwaad en onrecht is. Waar stopt het? Kies daarom twee of drie goede doelen of instanties en focus je hierop.
- Jij bent niet verantwoordelijk voor de toestand in de wereld. Accepteer dit. Wees een goed mens en leid een productief leven. Dit is ook het beste dat je voor anderen kunt doen.
Nobelprijswinnaar Richard Feynman zei het als volgt:
John von Neumann bracht me op deze interessante gedachte: je bent niet verantwoordelijk voor de wereld waarin je je bevindt. Daarom heb ik voor mezelf een soort sociale onverantwoordelijkheid ontwikkeld. Dat heeft me sindsdien gelukkig gemaakt.
Richard Feynman
Wil je het hele boek lezen? Als je het boek via onderstaande link koopt dan gaat een deel van de opbrengst naar mij. Kan ik weer een bakkie koffie kopen om het volgende artikel te beginnen. Dank je wel.