In zo’n mooi rustig weekje met maar 3 trainingen na de prima verlopen 20 van Alphen, vond ik het leuk om eens wat dieper in de marathon te duiken.
De officiële afstand is 42 kilometer en 195 meter. De marathon was een van de originele onderdelen van de olympische spelen in 1896, destijds was er nog geen officiële afstand, deze werd pas gestandaardiseerd in 1921. Op dit moment worden er wereldwijd jaarlijks rond de 800 marathons georganiseerd.
Fauja Singh voltooide de Toronto Waterfront Marathon toen hij 100 jaar was. Dit was in Oktober 2011 en hij was de eerste 100-jarige die dit lukte, hij had er 8:11:05 voor nodig. De oudste vrouw die een marathon voltooid heeft is Harriette Thompson, zij liep de Rock ‘n’ Roll San Diego Marathon in 7:24:36 op 92-jarige leeftijd. De Canadees Ed Whitlock is de oudste persoon die de marathon heeft voltooid onder de 3 uur, op 74-jarige leeftijd.
De jongste marathonner ooit heet Budhia Singh (dezelfde achternaam als de oudste ooit, je verzint het niet) uit India. Hij voltooide zijn eerste marathonafstand op 3-jarige leeftijd.
De snelste officiële marathon ooit is vorig jaar (2018) gelopen door Eliud Kipchoge in Berlijn en deze verdient naar mijn mening een eigen rijtje met statistieken.
- Tijd: 2 uur, 1 minuut en 39 seconden
- Tempo: 2:53/KM
- Snelheid: 20,8 KM/uur
- Tijd per 5 kilometer: 14 minuten en 24 seconden
- 1 rondje atletiekbaan (400m): 69 seconden
- Kipchoge’s tijd halverwege de marathon: 61 minuten en 6 seconden
- Nederlands record halve marathon: 60 minuten en 24 seconden (ter vergelijking)
Nu weer even terug naar menselijke tijden. De gemiddelde tijd voor de marathon afstand is 4:21:49 en maar 4% van de mannelijke lopers lukt het om onder de 3 uur te lopen, bij de vrouwen is dit 1%. Ongeveer 18% van de mannen lukt het om binnen 3 uur en 30 minuten te finishen, zelf heb ik 3 uur en 20 minuten als richttijd.
In een artikel las ik dat naar schatting ongeveer 0,5% van de totale Amerikaanse bevolking ooit een marathon heeft gelopen, dan kunnen we wel stellen dat het vrij abnormaal is. Toch zijn er aardig wat bekende mensen die de heroïsche afstand voltooid hebben:
- Pamela Anderson, 2013 in 5:41:03
- Kevin Hart, 2017 in 4:05:06
- Gordon Ramsay, 2004 in 3:30:37
- Oprah Winfrey, 1994 in 4:29:20
- Leontien van Moorsel, 2008 in 3:28:57
- Koning Willem-Alexander, 1992 in 4:27:00
Wie wil er nou niet in een rijtje tussen de koning en Pamela Anderson staan?
Herstel
Het herstel na de 20 van Alphen ging eigenlijk best goed. Na de finish ben ik naar huis gelopen om even wat zuur uit de benen te wandelen en eigenlijk gelijk daarna de sauna in gedoken, dit voelt wel een stuk zwaarder aan na een meer intense inspanning. De dag erna waren de benen iets stijf maar echte spierpijn is eigenlijk uitgebleven.
Maandagavond toch lekker een hersteltraining voltooid op de atletiekbaan. Bij thuiskomst van mijn werk twijfelde ik nog of ik wel moest gaan, ik had echt even een flinke energiedip te pakken zo op het einde van de dag maar na een kleine powernap voelde ik me eigenlijk weer prima, geen reden om niet te gaan dus. Het is dan vaak extra leuk om even op de baan te zijn om alle verhalen en tijden aan te horen. De druk lijkt er zo’n kleine twee weken voor de marathon dan even af te zijn omdat de “thuisrace” voor de meesten prima verlopen is.
Woensdag training
Woensdag heb ik weer eens ouderwets nuchter getraind, zonder eerst te ontbijten dus. Ik had dit ooit in mijn wekelijkse planning zitten maar toen deze duurlopen in het schema (op vrijdag) richting (en soms boven) de 21 kilometer kwamen was dit qua tijd eigenlijk niet meer te doen voor de werkdag begon. Het duurloopje van vandaag was maar 12 tot 13 kilometer, dat kan dus prima voor het ontbijt. Ik ben er van overtuigd dat af en toe nuchter trainen echt goed is voor je, het traint je energievoorziening en zorgt er met name voor dat je vet efficiënter als brandstof kunt gebruiken. Kan best handig zijn tijdens een marathon.
“By failing to prepare, you are preparing to fail”
Omdat we in deze week maar drie trainingen hoefde af te werken had ik mooi tijd over om de marathon alvast een beetje te plannen. Ik hou ervan om dingen goed voor te bereiden dus was dit een mooi moment om weer eens een paar lijstjes te maken. Dingen plannen en voorbereiden geeft mij veel rust en ik plan dan ook zo’n beetje alles wat er te plannen valt rondom zo’n marathon:
- Op welke kilometers ik wil eten/drinken
- Tussentijden op vaste kilometerdoorkomsten (voor als mijn horloge faalt)
- Een plan met het OV voor Chantal, Dylana en mijn ouders
- Ik haal het startnummer de dag ervoor op en niet op de dag zelf. Dit voorkomt stres voor de start en ik kan de route met het OV “oefenen”, hoe minder nieuwe invloeden op de dag zelf, hoe beter
- Wat ik eet in de dagen ervoor
- Hoe laat en wat ik ontbijt op de dag zelf
- Lijstje met spullen die mee moeten (HR-monitor, schone sokken, natte doekjes voor erna, poncho of prullenbakzak voor in het startvak etc)
Voor de mensen die het interessant vinden; ik gebruik hiervoor OneNote van Microsoft. Dit geeft je by far de grootste flexibiliteit om dit soort dingen goed te kunnen doen. Ik kan erin typen, lijstjes maken, linkjes erin slepen, PDF’jes erin zetten (van bijvoorbeeld de route), artikelen invoegen vanaf het internet, enzovoort. Het is de ultieme tool voor een planningsgek.
Ik vind dit alles ook gewoon leuk om te doen trouwens. Het hoort voor mij echt bij de voorpret. Ik vraag me ook weleens af of ik soms niet te veel doorsla met plannen en lijstjes maken maar dan bedenk ik me vaak: Mensen struikelen niet over bergen, alleen over molshopen.
Laatste duurloop voor Rotterdam
De laatste training van deze vrij makkelijke week vond ik best nog wel pittig. Het was een progressieve duurloop over ongeveer 25KM, je moet het tempo tijdens deze trainingen dus langzaam opvoeren totdat je eindigt met dertig minuten iets boven je marathontempo. Het was ook heel mooi weer wat er voor zorgde dat het ook iets warmer was dan ik misschien gewend ben. De route maakte echter veel goed en was erg leuk om te lopen. Vanuit Alphen richting Aarlanderveen, langs Nieuwkoop en terug over Ter Aar. Ik zal mijn Strava activiteit hieronder invoegen zodat de route eventueel gekopieerd kan worden, een echte aanrader.
Ondanks dat het iets zwaarder was dan ik van tevoren dacht was ik niet ontevreden. Dit was de laatste lange duurloop voor Rotterdam. Het staat nu echt op de koelkast; Nog één week te gaan!
Bronnen:
- Wikipedia
- Runners world
- https://marastats.com/marathon/
Laat hieronder een reactie achter als je even hoi wilt zeggen of iets anders leuks te melden hebt. Je kunt me ook volgen op de diverse socials of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief om af en toe een mailtje te krijgen bij leuke updates.