In heb begin van 2018 had ik mezelf al doel gesteld om dat jaar minimaal 24 boeken te lezen. Dat waren er 24 meer dan in de hele tien jaar ervoor en ik kan ook niet zo goed verklaren waar deze challange zo ineens vandaan kwam maar mijn interesse naar vooral boeken uit de persoonlijke ontwikkeling hoek was gegroeid en ik wilde hier iets mee doen.
Inhoud
- A more beautiful question: The Power of Inquiry to Spark Breakthrough Ideas | Warren Berger
- Own the day, own your life: Optimized practices for waking, working, learning, eating, training, playing, sleeping and sex | Aubrey Marcus
- Dirty Genes: A Breakthrough Program to Treat the Root Cause of Illness and Optimize Your Health | Dr. Ben Lynch
Terwijl ik dit schrijf eind December 2018 staat de teller op ruim 40. De onderwerpen varieren; voeding, boeddhisme, hardlopen, ademhaling en zelfs âThe art of happinessâ van de Dalai Lama. Al vond ik dit zelf niet echt een uithaal. Ik houd van boeken waarmee ik gelijk iets kan, het liefst in de vorm van een paar tools die ik gelijk kan toepassen, en na het boek van de Dalai Lama blijf ik simpelweg met te veel vragen zitten, niet mijn soort boek.
Ook krijg ik wel eens de vraag waar ik in gods naam de tijd vandaan haal om naast werk, bewegen en een gezin nog de tijd vandaan haal om boeken te lezen. Om te beginnen definieer ik lezen iets ruimer dan alleen, nou ja, lezen⌠Ongeveer 80% van de boeken âleesâ ik als audioboek in tijd die normaal dode tijd is; reizen van werk naar huis, reizen tussen klanten en lange duurlopen van 2 uur zijn perfecte momenten om audioboeken te luisteren. Ik gebruik hiervoor Audible en Storytell en de meeste titels zijn in het Engels.
In het geval dat ik een boek echt interessant vind koop ik vaak ook nog het e-book of de ouderwetste inktvlekken-op-dode-bomen variant. Op deze manier kan ik dan veel dingen markeren om later te gebruiken of ergens anders op te slaan, iets wat met audioboeken wat lastiger gaat als je aan het rijden bent.
De 3 boekentips die ik voor dit stukje heb zijn zeker een deep-dive waard en het was dan ook best lastig om een top 3 te maken.
A more beautiful question: The Power of Inquiry to Spark Breakthrough Ideas | Warren Berger
In een wereld waar antwoorden steeds makkelijker te vinden zijn (ik google ondertussen eventjes wat) wordt het stellen van goede vragen steeds belangrijker en volgens Berger laten vooral veel onderwijssystemen hier steken vallen. Het stellen van veel vragen in de klas wordt toch vaak als lastig oponthoud gezien omdat de leraar binnen een X tijdsbestek de kinderen minimaal door een X hoeveelheid lesmateriaal moet hebben geleid, iets wat je een leraar in mijn ogen nauwelijks kwalijk kunt nemen.
âWhat if our schools could train students to be better lifelong learners and better adapters to change, by enabling them to be better questioners?â
Deze gedachtegang sluit wel een beetje aan op het boek Homo Deus van Yuval Noah Harari die ook aangeeft dat we in de toekomst mensen nodig hebben die in staat moeten kunnen zijn om zichzelf elke 10 jaar helemaal opnieuw uit te vinden. Dit begint allemaal bij het stellen van andere, betere en mooiere vragen.
De kennis in dit boek heb ik gelijk toe kunnen passen bij ons thuis door bij mijn dochter het stellen van vragen in ieder geval nooit te ontmoedigen. Dit is wel eens lastig want als ze voor 12e keer vraagt; âMaar waarom is dat zo dannnnnn?â dan heb je wel eens de neiging om âDaarom!â terug te schreeuwen. In dit soort gevallen zul je zien dat je dan zelf simpelweg niet duidelijk bent geweest in je vorige antwoorden waardoor kinderen het gewoon nog niet snappen, en dit willen ze wel graag.
Dit boek is een echte aanrader voor iedereen met een educatief beroep en kleine kinderen die je de oren van de kop vragen. Ook mensen die als doel hebben creatiever te worden hebben baat bij dit boek.
âDonât just teach your children to read. Teach them to question what they read. Teach them to question everything.â
Own the day, own your life: Optimized practices for waking, working, learning, eating, training, playing, sleeping and sex | Aubrey Marcus
Dit is dus het type boek waar ik echt helemaal los op kan gaan. Het staat tjokvol met tips en tricks die je direct in je eigen leven kunt toepassen. Ik heb deze dit jaar dan ook minimaal 3 keer gelezen en heb een half boekwerk vol met notities.
Aubrey Marcus legt je in simpele Jip en Janneke taal uit waarom je bijvoorbeeld de dagelijkse bedrijfskantinelunch beter kunt upgraden voor iets waar je lichaam eigenlijk iets aan heeft. Hoe je kunt trainen en fit blijven naast een drukke baan zonder gelijk 2 uur per dag hieraan kwijt te zijn, wat je in de ochtend binnen 20 minuten na wakker worden moet doen om de meest soepele dag start te hebben en welke dingen je beter wel of niet kunt doen en laten voordat je met je geliefde tussen de lakens kruipt voor een potje Monopoly voor gevorderden.
âTo put it another way: if you donât eat fat, youâre probably fat.â
Dit is zoân zeldzaam boek waar werkelijk iedereen wel iets uit kan halen om zijn leven binnen no-time een paar procentjes beter te maken.
Als je dit boek vet vind raad ik je zeker aan om dieper in de persoon Aubrey Marcus te duiken. Zijn lifestyle bedrijf Onnit verkoopt ongekend vette producten en ook zijn podcast is de moeite waard. Deze emulsified MCT olie van Onnit heeft een vaste plek in mijn werktas om de koffie bij klanten een insta upgrade te geven.
âTo live one day well is the same as to live ten thousand days well. To master twenty-four hours is to master your life.â
Dirty Genes: A Breakthrough Program to Treat the Root Cause of Illness and Optimize Your Health | Dr. Ben Lynch
Dit is het boek dat afgelopen jaar by far de meeste invloed heeft gehad op mij. Ik blader er nog steeds constant doorheen en zal dit voorlopig ook nog blijven doen.
Dr. Ben Lynch bespreekt hier de zogenaamde âsuper sevenâ genen. Dit zijn de genen die volgens hem en zijn team bij het grootste deel van de mensen voor klachten en problemen zorgen. Met het 2-weekse programma in dit boek ga je aan de slag met het opschonen van je genen en het heeft mij echt versteld doen staan wat hierdoor allemaal aan het licht kan komen. Een paar dingen die bij mij aan het licht kwamen;
- Ik verwerk koffie extreem langzaam en mag hierdoor maar max 2 kopjes per dag. Doe ik dit niet dan blijven mijn stress hormonen te hoog en raak ik veel sneller geĂŻrriteerd en humeurig.
- Mijn lichaam maakt veel minder natuurlijke antioxidanten aan waardoor ik hiervan veel meer nodig heb in de vorm van goed voedsel (blauwe bessen, bramen) of supplementen. Zeker in tijden van zware training of stres.
- Ik verwerk stresshormonen ongeveer 50% langzamer dan gemiddeld. Het voordeel is dat ik hierdoor een hoge gedrevenheid heb en lang geconcentreerd kan blijven, het nadeel is dat ik moet opletten dat ik mezelf niet overhoop loop en dingen als dagelijkse meditatie en goede vakanties zijn belangrijk voor mij.
Mede dankzij dit boek heb ik mijn genen laten testen door middel van een speekseltest en de resultaten hiervan heb ik geanalyseerd bij StrateGene en DNA fit. StrateGene is van Dr. Ben lynch en het helpt mensen met het leesbaar en begrijpbaar maken van hun resultaten. Hierbij is dezelfde focus op de âsuper sevenâ genen die ook in het boek gebruikt worden. DNA fit analyseert je resultaten iets anders en wat meer met directe adviezen.
Maar het mooie van dit boek is dat dit niet perse hoeft om resultaat te krijgen. Ik kan me voorstellen dat de meeste mensen geen zin hebben om hun vrij weekend te verkwanselen aan het bestuderen van hun DNA resultaten, in zoân geval bereik je minimaal 80% van het resultaat ook met het boek alleen, zonder verder te testen.
Ik ben echt heel enthousiast over het hele genen verhaal omdat het echt een volgende stap is in de gezondheidszorg en persoonlijke zorg. Het laat zien dat algemene adviezen in voeding echt onzin is voor minstens 50% van de bevolking. Maar de mogelijkheden zijn echt nog veel groter; zo heb je mensen die niet of nauwelijks reageren op bepaalde medicijnen door combinaties aan afwijkende genen of mensen die veel beter reageren op cardio in plaats van weerstandstraining. Dit gaat echt ver en het zou mij verbazen als over 20 jaar de gezondheidssector niet in zijn geheel gebaseerd is op behandeling per genen-set.
Waarschijnlijk komt er in de toekomst ook nog wel een artikeltje (of 2) over genen, tests die je hiervoor kunt doen en persoonlijke optimalisatie.
Voor nu; deze boeken zijn in mijn ogen echt de moeite waard om uit te pluizen. Ik hoop dat ik je interesse gewekt heb.
Heb je vragen of wil je gewoon laten weten wat je er van vindt? Laat dan hieronder een reactie achter of neem hier direct contact met mij op, via socials mag natuurlijk ook.