Een van mijn dagelijkse gewoontes die ik bijna nooit meer oversla is journaling.
Ik heb altijd 101 dingen die ik leuk vind om te doen en als ik niet oplet zit ik in 4 projecten tegelijk en maak ik niets af, heel herkenbaar voor veel mensen denk ik. Om voor mezelf alles op een rijtje te zetten en structuur aan te brengen start ik de dag met mijn journal en dit is een gewoonte geworden die zich dik terug verdiend.
Inhoud
Updated: 16-10-2019
Na een paar jaar experimenteren met verschillende vormen van journaling heb ik er nu een die ik al bijna twee jaar gebruik en waar ik op een makkelijke manier echt alles kwijt kan:
- Maand, week en jaarplanning
- Losse notities
- Boodschappenlijstjes
- Loggen van eten
- Loggen van trainingen
- Project specifieke notities
Wat is journaling?
Het bijhouden van een journal kun je vergelijken met het bijhouden van een logboek/dagboek maar dan niet op de “Hallo lief dagboek” manier. Eigenlijk is er (nog) niet echt een goed Nederlands woord voor journaling maar ik denk dat iets van logboekregistratie het beste in de buurt komt en daarom kies ik ervoor om altijd gewoon het Engelse woord journaling te gebruiken.
Waar je een dagboek vooral gebruikt aan het einde van de dag als reflectie op je gevoelens en emoties gebruik je een logboek meer voor het systematisch bijhouden van data op een beknopte manier. De manier waarop ik journal combineert eigenlijk beide vormen in 1 systeem.
4 goede redenen om met journaling te beginnen
Bewustwording
Een paar keer per jaar komen er onderzoeken uit waarin mensen gevraagd worden om in te schatten hoeveel calorieën er in hun maaltijden zitten, vaak doen ze dit soort onderzoeken bij fastfood restaurants zoals Burger King of Subway. De uitkomst is keer op keer hetzelfde en zal je niet echt verbazen denk ik, ze onderschatten structureel hoeveel calorieën ze naar binnen werken en wijken vaak minimaal 20% af.
Het punt dat ik probeer te maken is dat iedereen zijn eigen “blind spots” heeft in het leven. Voordat je deze punten kunt verbeteren zul je ze eerst inzichtelijk moeten maken. Zoals Peter Drucker het ooit zei:
“You can’t manage what you don’t measure”
Je vermoedt dat je tijd tekort hebt deze week om al je klusjes te kunnen doen? Log eens 2 dagen al je tijd die je op sociale netwerken doorbrengt en je zul versteld staan hoe veel tijd je verspilt en wat je allemaal in die tijd zou kunnen doen.
Bewustwording van gewoontes (goed of slecht) die je onbewust doet kan je echt versteld doen staan en je productiviteit een enorme boost geven. Je journal is de ideale plek om dit bij te houden.
Vastleggen (en bewaren?)
Dit is denk ik meer een persoonlijke keuze. Zelf vind ik het heel prettig om dingen op te schrijven als naslagwerk maar ik ken ook mensen die elke dag of elke week hun notities verscheuren of weggooien.
De meeste dingen waar ik zelf invloed op heb log ik mijn journal; eten, bewegen, slaap en humeur, maar bijvoorbeeld ook locaties waar ik werk of lang ben. Dit heeft al paar interessante praktische dingen opgeleverd.
Zo heeft een klant van ons in het hele kantoor witte LED verlichting (zoals steeds meer moderne panden) en ik merkte dat ik bij thuiskomst telkens lichte hoofdpijn en een duf gevoel had. In het begin had ik de link nog niet direct gelegd totdat ik terug ging bladeren en zag dat mijn hoofdpijn samenging met de bezoeken aan deze specifieke klant. Na wat zoeken op internet zag ik dat dit niet ongewoon was en dat wit LED licht vrij slecht is voor je (er zit vooral veel blauw licht in) en sommige mensen kunnen hier inderdaad hoofdpijn van krijgen, zeker als het later op de dag of in de avond is. Ik heb dit opgelost door een bril met oranje glazen te kopen die blauw licht filtert. Yup, je ziet er een beetje uit als een mislukte Bono maar je bent wel van je hoofdpijn af.
Om dit soort nuttige dingen eruit te kunnen vissen bewaar ik mijn notebooks en notities en schrijf ik veel kleine dingen op die in het begin helemaal niet relevant lijken maar achteraf “golden nuggets” kunnen zijn.
Reflectie
In de ochtend ga ik zitten en neem ik de vorige dagen in mijn journal door en kijk eventueel wat langere termijn punten door. Op deze manier kan ik voordat mijn dag begint even alles op een rijtje zetten en de belangrijke punten voor die dag even naar voren halen.
Een avond-reflectie doe ik af en toe. Als er wat grotere dingen spelen of ik heb wat meer dingen aan mijn hoofd dan schrijf ik dit er nog even uit voordat ik naar bed ga en reflecteer ik op mijn punten die ik in de ochtend gemaakt heb. Wat ging er goed? Wat ging er minder goed en hoe kan ik hier van leren voor de volgende keer?
Planning
Ik ben vrij jaloers op mijn vrouw. Ik zie haar nauwelijks planningen maken of rond lopen met to-do lijstjes en ze lijkt gewoon door het leven te hobbelen en op te pakken wat ze tegen komt. Lijkt me heerlijk om zo’n genen-set te hebben.
Ik zit iets anders in elkaar en plan het liefste alles, of ik verwerk in het in een routine zodat ik het niet meer hoef te plannen maar automatisch doe. Ja, ook in het weekend maak ik een planning en zet ik mijn wekker (meestal), maar het is niet zo dat ik elke kwartiertje volstamp met dingen die zogenaamd nuttig zijn. Ik plan ook rust, meditatie, dutjes en hier ga ik net zo serieus mee om als met de belastingaangifte.
Of je nu veel plant of weinig, een goed journal is de basis. Zeker als je het kan combineren met je notities, gedachten en reflectie.
Mijn journal
Grote kladblokken, kleine kladblokken, schriften, post-its, losse A4tjes, Evernote, OneNote. Ik denk dat ik bijna alles wel geprobeerd heb maar het was het altijd net niet. Uiteindelijk stuitte ik op “Bullet journaling” en dit is de basis die ik nu nog steeds gebruik. Het is volledig offline, gewoon met pen en papier. Ik heb hier zelf nog wat dingen aan toegevoegd die ik handig vind om te gebruiken.
De keuze voor pen en papier is een hele bewuste. Je kunt ook iets soortgelijks opzetten in een app zoals OneNote maar dan is er altijd het risico van afleiding door notificaties en dergelijke. Ik heb nu al te vaak dat ik mijn telefoon pak om even het weer te kijken om vervolgens te eindigen in eindeloze Instagram commentaren. Het geeft mij een gevoel van rust om journaling gewoon offline op papier te doen.
Materialen
- 1 notebook of schrift. Zelf gebruik ik deze:
- Pen die je fijn vind schrijven. Thuis heb ik een vulpen liggen die ik fijn vind. On the go zou ik voor fineliners gaan
- Kleine liniaal of geodriehoek
Het systeem
Bullet journaling is niet nieuw en de bedenker hiervan is Ryder Carroll die onlangs zelfs een boek heeft geschreven over Bullet journaling.
Je begint bij voorkeur met een leeg notitieboek of schrift en kan vervolgens beginnen om de basis op te zetten.
Index
Gebruik de eerste 4 pagina’s als index (of inhoudsopgave). Nummer al je pagina’s zodat je deze later makkelijk in je index terug kunt vinden.
Future log
Verdeel met een liniaal de volgende 4 pagina’s in 3 stukken per pagina en schrijf in elk vak de aankomende maanden. In de future log kun je dingen kwijt waar je in die specifieke maand op wil letten of waar de focus op ligt, ook handig voor verjaardagen.
Monthly log
Aan het begin van elke maand maak ik een nieuwe monthly log. Op de linkerpagina zet ik van boven naar beneden de genummerde dagen en de rechterpagina gebruik ik als taken-pagina. De linkerkant gebruik ik meer als kalender en daar zet ik evenementen en gebeurtenissen neer, rechts komen dan de taken voor die maand te staan.
Daily log
Dit is echt het ‘notitieblok-gedeelte’ dat ik door de dag heen gebruik. Ik noteer hier mijn belangrijkste taken voor die dag, een film die ik nog een keer wil zien, notities over mijn werk die ik moet onthouden en ga zo maar door. Voor alles wat ik opschrijf zet ik een symbool of ‘bullet’ zodat ik makkelijk taken als voldaan kan markeren en overzichtelijk heb wat mijn notities inhouden, verderop leg ik symbolen en bullets verder uit.
TIP: Voeg de daily logs niet toe aan je index, het is niet nodig en het maakt het alleen maar onoverzichtelijk.
Collecties
Als ik in de loop van een paar dagen veel notities of taken over hetzelfde onderwerp heb dan maak ik een aparte collectie voor dit onderwerp aan. Stel ik heb ineens een grote interesse voor Aziatische fruitvliegjes, dan krijgt dit onderwerp een eigen dubbele pagina met die titel en voeg ik hem toe aan de index. Let wel op dat je niet te snel voor alles een eigen collectie aanmaakt, ik vind dit op den duur vrij onhandig worden omdat ik dan contant door mijn notebook moet bladeren om alles te zoeken.
Symbolen (bullets)
Hieronder zie je een afbeelding met de symbolen die ik zelf veel gebruik:
Voorbeeld dag
En hieronder zie je een voorbeeld dag zoals je ze bij mij in het journal terugvind.
Je kunt zelf onbeperkt dingen verzinnen die voor jou werken. Zo heb ik een groot deel overgenomen van de originele Bullet-journal methode en heb ik de gratitude en improvement bullet zelf bedacht omdat ik deze er makkelijk uit wil kunnen halen, iets wat minder goed gaat als je ze als gewone notitie wegschrijft.
Deze manier van journaling heeft mij veel gebracht en ik hoop dat het jou ook kan helpen of op ideeën kan brengen.
Bronnen:
Laat hieronder een reactie achter als je even hoi wilt zeggen of bijvoorbeeld jouw eigen journaling methode met me wil delen. Je kunt me ook volgen op de diverse socials of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief om af en toe een mailtje te krijgen bij leuke updates.